Tuesday, 3 January 2017

Singgang Berempah (Resepi II)

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
3 ekor ikan kembung, kalau besar kerat 2
1 biji tomato, dibelah 4
1 batang serai, dititik
2 kuntum bunga jangan, belah 2 setiap kuntum
2 - 3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis
Garam secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili padi*
3/4 camca teh lada hitam biji*
1 1/2 camca teh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*
*(ditumbuk hingga halus)
Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
2. Masukkan ikan dan juga bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya. Kalau nak letak sedikit serbuk perasa pun ok (tapi tak letak pun x pe sebab dah ada kiub ikan bilis).
3. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment