Wednesday, 4 January 2017

Mee Hailam

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
500 gm mee kuning
100 gm daging ayam
6-8 ekor udang
2 ekor sotong (x letak)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu cili kisar (ni tambah resepi asal x letak)
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar stok udang
2 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Minyak masak
4 batang jagung muda (x letak ganti dengan kobis bunga)
1/2 batang lobak merah
5 biji cendawan butang (x letak sbb x da)
4 biji tomato
1 cawan taugeh (x letak)
4 biji cili padi (diketuk)
Hiasan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Caranya:-
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan goreng sampai garing.
2. Masukkan udang, sotong dan Ayam. Goreng selama 2 minit.
3. Masukkan air, sos tiram, kicap pekat dan stok udang.
4. Apabila mendidih, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong atau dihiris. Masak selama 5 minit. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sekata. Kemudian masukkan mee dan taugeh.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Siap untuk dihidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng (optional).

No comments:

Post a Comment