Saturday, 21 January 2017

Sambal Ikan Kembung Cili Padi

Sumber Resepi: C&P Cik Manggis @ Mamakitchen

Bahan:-
3 ekor ikan kembung
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan cili api
1 keping asam gelugor
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa (x letak)
Minyak untuk menggoreng
Sedikit serbuk kunyit

Caranya:-
1. Ikan kembung disiang dan dibersihkan. Kelar rapat-rapat dan diperap dengan garam serta serbuk kunyit.
2. Bawang besar, bawang putih, belacan dan cili api dikisar kering.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Ketepikan.
4. Ambil sedikit minyak lebihan goreng ikan tadi dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
5. Masukkan ikan dan gaul perlahan-lahan agar sambal pekat sekata pada badan ikan.

No comments:

Post a Comment