Sunday 22 January 2017

Seafood Paprik

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
300 gm sotong - kerat kecil
300 gm udang
6 biji cili padi - ketuk
3 ulas bawang merah (dihiris/dimayang halus)
2 ulas bawang putih (dihiris/dimayang halus)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar sos/pes tom yam
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3 batang kacang panjang (Cik Na tukar kubis bunga)
1/2 batang karot (hiris atau potong ikut suka)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
Beberapa helai daun limau purut (dikoyak)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Apabila kekuningan, masukkan cili padi.
3. Masukkan sos tom yam, sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air.
4. Selepas menggelegak, masukkan sotong, udang dan daun limau purut.
5. Biarkan mendidih sekali lagi.

** Sekiranya suka masam, boleh perahkan limau selepas ditutup api.

No comments:

Post a Comment