Thursday, 4 May 2017

Ayam Buttermilk

Sumber Resepi: Facebook

Bahan:-
Ayam (untuk 4 orang makan ~ ayam tu potong kecik2)
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit gula
1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak ~ lebihkan susu cair)
3 sudu butter
Daun kari
3 biji bawang merah (hiris atau potong dadu)
1 biji bawang putih (ketuk2 je)
6 biji cili api hijau
Minyak untuk goreng ayam

Caranya:-
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dab sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
2. Goreng ayam sehingga masak. Dah masak ayam, panaskan kuali dan masukkan butter.
3. Bila butter cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
4. Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
5. Biarkan susu cair mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
6. Kalau suka dan nak kuah ayam pekat, masak lama sikit supaya kuahnya pekat.

No comments:

Post a Comment