Thursday, 25 May 2017

Donat Mini

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
*15 biji donat mini
200 gm tepung roti
20 gm gula
1/2 tsp garam
1 tsp yis kering
140 ml susu segar
20 gm butter
Minyak masak untuk menggoreng
Powder sugar/gula aising - untuk tabur

Caranya:-
1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Buat lubang di tengah2 dan masukkan susu dan yis. Gaul lagi menggunakan sudip plastik.
3. Masukkan pula butter, gaul dengan tangan hingga sebati.
4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas papan canai dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan. (Sesekali bolehlah ditabur sedikit tepung jika terlalu lembik)
5. Buatkan bentuk bulat. Masukkan ke dalam mangkuk adunan semula dan tutup dengan plastik wrap atau kain lembab. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
6. Buat finger test untuk uji doh dah naik me tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
7. Canai doh setebal 15 cm di atas papan canai dengan penggelek dan terap dengan terapan donat kecil (mini). X da acuan mini, so guna je acuan bunga.
8. Susun di atas dulang dan rehatkan doh sebentar hingga 1 1/2 kali ganda lagi.
9. Panaskan minyak, goreng di atas API sederhana hingga keperangan kedua2 bahagian.
10. Angkat dan toskan di atas kitchen towel. Biarkan donat betul2 sejuk sebelum disalut aising. Boleh juga dibuat aising donat seperti di bawah.

Aising Donat:-
4 sudu besar gula aising - ayak
1/2 sudu besar air

Gaul gula bersama air hingga sebati. Sapukan pada permukaan donat dan taburkan kekacang atau hundred thousands.

No comments:

Post a Comment