Monday 1 May 2017

Perapan Ayam/Daging Bakar

Sumber Resepi: Facebook/Buku Resepi

Bahan:-
Ayam/daging (ikut suka banyak mana)
**boleh perap banyak sekali..simpan..nak guna ambik je
** tapi resepi ni untuk 6 ketul ayam lebih kurang
Garam
Gula
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1sudu besar lada hitam yang telah dikisar (kalau nak lebih tambah la)

Bahan Kisar:-
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Sebatang serai
1 inci lebih kurang lengkuas

Caranya:-
1. Blend bahan kisar dengan sedikit air, supaya betul2 salut pada ayam atau daging tu.
2. Kemudian, gaulkan bahan kisar tadi dengan garam dan gula secukup rasa, sos tiram, sos cili dan lada hitam.
3. Gaulkan dalam mangkuk yang berisi ayam, biarkan seketika. Lagi lama lagi best.

No comments:

Post a Comment