Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
1 keping ikan merah/atau apa2 jenis ikan (Cik Na guna ikan tenggiri)
3 sudu besar cili kering kisar (tengok tahap kepedasan cili)
1/2 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 inci belacan bakar - dikisar
1 biji buah keras
2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Caranya:-
1. Ikan dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga embal2/lembap saja. Cik Na suka garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar dan serai. Masak dengan api perlahan hingga pecah minyak. Masukkan air jika perlu.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan, balik2kan biar mesra dan seimbangkan .
No comments:
Post a Comment