Tuesday 23 May 2017

Gulai Udang

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
800gm - 1kg udang galah (Cik Na guna udang besar)
2 keping tempe (x letak)
7-8 tangkai kacang panjang
3 helai daun kunyit, disiat2
300 ml pati santan
1 liter santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus:-
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, kerat2 dan rendam dalam air panas, toskan
1 camca besar ikan bilis
1/2 inci belacan
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup

Caranya:-
1. Udang dikerat kaki dan juga bahagian tajam, buang kotoran di kepala udang, cuci hingga bersih dan toskan. Tempe dipotong kiub sederhana besar. Kacang panjang, dikerat 2 inci panjang, cuci dan toakan. Ketepikan.
2. Dalam periuk, tuang sedikit minyak masak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan udang dan asam gelugor, gaul rata dan masak hingga udang kecut. Tuang santan cair, biar mendidih.
3. Masukkan tempe dan pati santan, bila mendidih tambah kacang panjang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala.
4. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment