Saturday 27 May 2017

Marmer Chiffon Cake

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan A:-
6 biji kuning telur
50 gm gula castor
1/4 sudu teh garam
4 sudu besar minyak sayuran/minyak Mazola
70 gm Starwberry Fresh Milk

Bahan B:-
110 gm tepung kek
(Kalau x da tepung kek guna tepung gandum dan tambah 1/2 sudu teh baking powder)

Bahan C:-
6 biji putih telur
100 gm gula castor
1/2 sudu teh krim of tartar

Bahan D:-
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu teh coklat emulco + 1 sudu besar coco powder + 1 sudu besar air panas

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 170°C.
2. Bancuhkan bahan A hingga sebati. Masukkan B dan gaul hingga sempurna. 3. Pukul putih telur C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan krim of tartar. Pukul lagi hingga kental (kalau angkat pemukul ia seperti bertanduk - meringue).
4. Ambil 1/4 bahagian meringue dan gaulkan dengan adunan kuning telur Dr langkah 2 dengan kaedah kaup balik dan sebatikan hingga rata. Masukkan semua baki meringue dan gaulkan adunan dengan rata.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan strawberry emulco dan kaup balik hingga rata. Manakala satu bahagian lagi dicampurkan coklat emulco dan serbuk koko dan kaup balik hingga sempurna.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek angle food 22 cm atau 9 inci (take perlu gris dengan butter) secara berselang seli. Bakar pada suhu 170°C selama 40-45 minit atau hingga masak.
7. Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak dan terbalikkan dan biarkan sejuk.
8. Sisip tepi acuan dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawah acuan. Tanggalkan dr acuan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment