Wednesday 10 May 2017

Mee Bandung (Resepi II)

Sumber Resepi: Buku Koleksi Resepi Artis-Artis Popular (Linda Rafar)

Bahan:-
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Daun bawang
Udang kering
1/2 kg daging lembu
1/4 kg udang
1 kg mee kuning
Cili kisar (Cik Na buat separuh dr resepi..jadi letak dalam 2 sudu)
2 keping tauhu goreng (x letak)
2 biji tomato
2 biji telur (x letak jugak)
1/4 botol sos tomato (Cik Na tambah sos cili)

Caranya:-
1. Tumis bawang putih dan bawang merah.
2. Masukkan cili kisar bila bawang kenuning-kuningan.
3. Bila cili sudah agak masak,masukkan daging dan udang kering yang telah dikisar.
4. Tuang air secukupnya.
5. Bila daging empuk, masukkan udang dan sos tomato.
6. Kemudian pecahkan telur ke dalam kuah.
7. Daun bawang boleh ditabur dlm kuah atau ketika menghidang. Cik Na x letak daun bawang tapi ganti dengan kubis dan sawi.
8. Tuang kuah di atas mee yang telah dicelur.

No comments:

Post a Comment