Monday 10 October 2016

Ayam Kasturi

Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku

Bahan:-
300 gm isi ayam (hiris nipis tetapi agak lebar ~ CN guna semua bahagian)
3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
2 sudu besar air
Minyak untuk tumis
Garam dan serbuk kunyit
2 biji tomato - belah 6
1/2 batang carrot - potong ikut suka (x letak)

Bahan Mayang/Hiris:-
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:-
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. Kalau nak pedas boleh tambah cili api.
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment