Saturday 22 October 2016

Daging Pedas Beraroma

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
400 gm daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tom yam
2 batang serai, dititik
5 cm lengkuas, potong 3 dan diketuk
3 camca besar susu pati santan (boleh ganti susu sejat)
10 biji cili padi hijau, diketuk
10 biji cili padi merah, diketuk
3 helai daun limau purut
10 biji bawang merah, dihiris
4 ulas bawang putih, dihiris
5 cm halia, hiris
1/2 cawan air
1 camca besar sos ikan
2 camca teh gula
4 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 kiub ayam Maggie (optional)
Sedikit hirisan daun limau purut, untuk hiasan

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai, lengkuas, bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan pes tom yam dan daun limau purut. Kacau rata dan masukkan daging, kacau dan masak hingga daging kecut.
2. Tuang air dan santan, gaul rata dan masukkan kiub ayam (jika pakai). Tambah gula dan sos ikan, kecilkan api dan terus memasak hingga pekat. Tambah cili padi merah dan hijau, masak 1-2 minit lagi.
3. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Angkat dan tabur dengan hirisan daun limau purut.

No comments:

Post a Comment