Monday, 3 October 2016

Muffin Pisang Berkeju

Sumber Resepi: C&P Kak Nor @ Secubit Garam

Bahan:-
250 gm tepung gandum
100 gm gula kastor
50 gm gula perang
1/2 sk soda bikarbonat
1 1/2 sk baking powder
1/4 sk garam
75 gm keju cheddar - cincang kisar
300 gm pisang yg sesuai
2 biji telur
100 gm mentega - cairkan (boleh kurangkan sikit kalau x nak oily)
1/2 sk esen vanilla

Untuk Crumb:-
50 gm gula perang
50 gm tepung gandum-ayak
50 gm butter tanpa garam sejuk-potong dadu
1/4 garam-jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
1/2 sk serbuk cinnamon-x letak

Caranya:-
Untuk Crumb: Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel-gentelkan sehingga jadi serbuk crumb. Simpan dalam peti ais sehingga masa hendak digunakan.

1. Panaskan oven suhu 200 C selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula kastor dan gula perang. Gaul rata dan ketepikan.
3. Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan mentega cair, telur dan esen vanilla. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
4. Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
5. Tuang  adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs peti ais tadi.
6. Bakar selama 25 minit. Keluarkan dr oven, biarkan 5 minit baru keluarkan dari loyang/muffin tray. Letak atas redai.
7. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih.

Untuk 1/2 adunan:
*Letak butter 40 gm jer
** Untuk cheese boleh guna 2 keping slice cheese.

No comments:

Post a Comment