Saturday, 22 October 2016

Kek Semolina @ Suji

Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
250 gm mentega
170 gm gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 gm tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 gm semolina @ suji
Secubit garam

Caranya:-
1. Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak. Kemudian campurkan semolina @ suji dan garam. Gaul rata.
2. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga sebati. Ketepikan.
3. Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur+susu+esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu.
4. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment