Sunday 16 October 2016

Seafood Paprik

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
300 gm sotong ~ kerat kecil
300 gm udang
6 biji cili padi ~ ketuk
3 ulas bawang merah (dihiris/dimayang halus)
2 ulas bawang putih (dihiris/dimayang halus)
1 batang serai ~ diketuk
2 sudu besar sos/pes tom yam
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3 batang kacang panjang (x letak ganti kubis bunga)
1/2 batang carrot ~ hiris
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
Beberapa helai daun limau purut ~ dikoyak

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Apabila kekunigan, masukkan cili padi.
3. Masukkan sos tom yam, sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air.
4. Selepas menggelegak, masukkan sotong, udang dan daun limau purut.
5. Biarkan mendidih sekali lagi.
6. Hidangkan bersama nasi putih.

** Sekiranya suka masam, boleh perahkan limau selepas ditutup api.

No comments:

Post a Comment