Sunday 9 October 2016

Daging Goreng Kunyit Kelantan

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
600 gm daging
2-3 inci kunyit hidup  ~ tumbuk
1-2 sudu besar serbuk kunyit
2 inci halia  ~ hiris nipis
3 ulas bawang putih ~ hiris nipis
2 ulas bawang besar
Kacang panjang atau kacang buncis (x letak)
Cili merah ~ hiris nipis
Minyak secukupnya
Garam

Caranya:-
1. Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
2. Kemudian masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dan masukkan sedikit air sehingga paras daging.
3. Rebus sehingga daging lembut selebihya. Tambah air jika air kering. Biar daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi.
4. Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali (ikut la ada setengah orang suka letak minyak lebih sedikit) dan buka api.
5. Goreng daging seketika dengan minyak itu. Masukkan garam jika perlu.
6. Akhir sekali masukkan sayur kacang, bawang besar dan cili potong. Biar sehingga layu dan siap.

No comments:

Post a Comment