Sunday, 9 October 2016

Mee Jawa

Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg daging (direbus)
1 clean tauge (dibuang akar)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dipotong dua)
3 biji limau nipis (dipotong kecil)
Sedikit bawang goreng

Bahan B (Untuk Kuah):-
1/2 kg keledek (direbus dan dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
5 biji bawang merah (dikisar halus)
3 batang serai (dikisar halus)
2 inci halia (dikisar halus)
1 inci lengkuas (dikisar halus)
1/2 cawan udang kering (dikisar halus)
2 sudu makan cili kisar
3 sudu makan serbuk kari daging
Air rebusan daging secukupnya
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
3 sudu makan kicap pekat

Caranya:-
1. Rebusan daging sehingga lembut dan hiriskan kecil2.
2. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Kemudian tumiskan bahan yang dikisar, rempah dan cili sehingga garing.
3. Masukkan keledek yang dikisar. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
4. Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Biarkan sehingga kuah mendidih dan pekat.
5. Angkat dan hidangkan dengan bahan yang dihiris.

No comments:

Post a Comment