Wednesday 26 October 2016

Sardin Masak Lemak Cili Padi

Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
1 tin ikan sardin
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4 biji ubi kentang
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:-
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup

Caranya:-
1. Kupas semua ubi kentang dan bawang besar dipotong empat (x letak bawang besar)
2. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit.
3. Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak.
4. Biarkan ubi kentang masak sampai empuk.
5. Masukkan semua ikan sardin dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya mesra dan sekata. Akhir sekali rasa garam.

No comments:

Post a Comment