Sumber Resepi: Instagram @duniaresepi
Bahan:-
2 cawan tepung gandum
1 sb yis
1 sb minyak masak
1 sb gula
1 sk garam
1/2 cawan air suam (Cik na tambah lagi 1 cawan sbb terlalu kering, boleh agak2 letak air masa menguli)
Bahan Toping:-
Sosej/Sardin/Papperoni ~ ikut selera
1 biji bawang besar ~ hiris bulat2 (x letak pun)
1 ulas bawang putih ~ cincang halus
Sos tomato (kalau nak pedas letak sos cili)
Cheese (Cik Na campur mozarella + cheddar)
Caranya:-
1. Bancuh yis dengan air suam bersama minyak masak dan gula. Biarkan sampai berbuih.
2. Campurkan tepung dan garam dalam satu bekas. Kemudian, masukkan yis yang telah dibancuh tadi. Uli bahan hingga tidak melekat di tangan.
3. Tutup doh dan biarkan hingga kembang dalam masa 30 minit. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin.
4. Canai dan kemudian masukkan ke dalam pan yang telah disapu minyak.
5. Cucuk doh menggunakan garfu kemudian sapukan sos. Letak inti sosej/sardin/papperoni, bawang dan cheese parut.
6. Tutup pan dan masak dengan api kecil selama 10-15 minit atau hingga masak.
**Pastikan api kecil supaya tidak hangus . Cik Na bakar dengan suhu 180-200 °C api atas bawah selama 10-15 minit.
No comments:
Post a Comment