Tuesday, 7 March 2017

Sambal Ketam Nipah

Sumber Resepi: Facebook

Bahan:-
3 ekor ketam ~ rebus, tos dan ketepikan
15 tangkai cili kering ~ direbus dan dikisar
5 ulas bawang merah ~ kisar
1/4 inci belacan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar pes asam jawa
1 sudu teh garam @ secukup rasa
1 sudu teh gula
1 biji telur ~ dikocok (x letak)
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
Sedikit minyak

Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis semua bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan sos cili, asam jawa, garam, gula dan sedikit air, masak hingga mendidih.
3. Masukkan ketam yang telah siap dibersihkan, dipotong dan direbus. Gaul sebati dengan kuah dan tutup kuali.
4. Agak2 dah masak, buka penutup kuali, tuang telur yang telah dikocok, kacau sebati.
5. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, kacau balik2, matikan api, sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment