Wednesday, 22 March 2017

Sotong Goreng Kunyit Pedas

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
600 gm sotong saiz sederhana, dibersihkan*
1 1/2 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
1 camca teh garam*
(* ditumbuk halus dan gaul rata dengan sotong, perap 30 minit)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 camca besar penuh cili kisar
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar tepung jagung
Sos ikan secukup rasa (x letak pun)
Hirisan daun bawang untuk hiasan (ganti dengan leek)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos tiram dan kacau rata, masak hingga naik minyak. Sementara itu masukkan tepung jagung ke dalam sotong yang telah diperap tadi , gaul rata. Masukkan ke dalam kuali dan kacau.
2. Masak hingga sotong berubah warna. Tambah hirisan bawang besar dan leek, kacau dan masak hingga layu. Rasa dan jika kurang masin, boleh masukkan sos ikan secukup rasa. Masak sekejap dan boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment