Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
250 gm daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tom yam
Cili api diketuk2-ikut kepedasan
2 labu bawang besar-dibelah 8 dan dicerai2kan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
Daun selasih-x letak
Capsicum hijau-ni tambah
Caranya:-
1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tom yam selama 1/2 jam.
2. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
3. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.
4. Setelah agak garing, masukkan hirisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
5. Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
6. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan toskan.
7. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar dan capsicum.
8. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.
No comments:
Post a Comment