Saturday 16 September 2017

Vanilla Cup Cake

Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
150 gm mentega
185 gm tepung naik sendiri
150 gm gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla

Untuk Icing:-
100 gm mentega
200 gm gula icing
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
Chocolate rice untuk tabur

Caranya:-
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati.
4. Susunkan kertas kek cawan ke dalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh.
5. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180°C.

Untuk Icing:-
1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang.
2. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim.
3. Sapukan icing atas kek. Pastikan kek betul2 sejuk sebelum diletakkan icing.
4. Kemudian bolehlah ditabur manik atau choc rice.

No comments:

Post a Comment