Sunday, 10 September 2017

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
3 keping isi ayam - potong size kecil2..Cik Na pun mcm Ummi guna je semua part ayam
3 sb gula (Cik Na kurangkan 2 sudu je sbb takut manis)
2 sb minyak masak
3 sb sos ikan
3 batang serai - diketuk
1 sb cuka
1 sb sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Cili merah dan cili hijau - dipotong menyerong (Cik Na tambah cili padi nak pedas lagi)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga gula bertukar warna agak gelap.
2. Masukkan ayam dan bawang.
3. Lepas 5 minit, masukkan serai dan lada. Perlahankan api.
4. Masukkan bahan2 lain dan gaul biar seketika. Jika kering masukkan sedikit air.
5. Rasa dan adjust apa2 yang terkurang. Hidang panas2 dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment