Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan:-
3 ekor ikan kembung/selar
Sedikit garam
Serbuk kunyit
Bahan Untuk Sambal:-
4 biji cili hijau
1 biji cili merah
Beberapa cili padi
1/2 kuntum bunga kantan (kalau x de ganti daun limau purut tapi tak perlu kisar)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Daun ketumbar ~ dihiris halus
Garam
2 sudu besar sos ikan
Sedikit gula
1 sudu air perahan limau nipis
Caranya:-
1. Lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Blend kesemua bahan2 utk sambal kecuali daun ketumbar dan garam.
4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
5. Goreng hingga garing dan pecah minyak.
6. Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Padamkan api dan masukkan jus limau nipis.
9. Kacau rata dan tuangkan sambal atas ikan yang dah siap digoreng.
No comments:
Post a Comment