Sunday, 10 September 2017

Apam Yogurt

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
2 cawan gula castor *kurangkan
1 sdt ovallate
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko
1 sdt pes coklat

Caranya:-
1. Campur semua bahan di atas dalam mixer.
2. Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya *guna high speed. Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt.
3. Asingkan sedikit daripada adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
4. Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul2 panas baru letakkan kuih tadi. Kukus lebih kurang 15 minit adunan yang masak akan mekar tersenyum.
5. Sejukkan dan simpan dalam bekas tertutup.

* Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelaian contoh jem atau filling Dan pewarna kesukaan.

* Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan Dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnya barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yang mekar.

* Penutup kukusan juga hendaklah dibalut dgn towel atau kain supaya air tidak menitis atas apam.

No comments:

Post a Comment