Tuesday 19 September 2017

Sambal Kari Udang

Sumber Resepi: Instagram @duniaresepi

Bahan:-
1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar dihiris
2 tangkai lada merah dihiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 keping asam gelugor
1 pokok daun bawang dipotong 1 inci panjang ( x da)
1 pelepah daun kari
Sedikit air
Sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
Minyak untuk menggoreng

Bahan Untuk Dikisar:-
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:-
1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat Dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah garing, masukkan pull asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, beserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.

No comments:

Post a Comment