Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
1 ekor ayam dipotong dan cuci bersih
Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian digoreng hingga keemasan atau 1/2 masak
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bungal lawang dan buah pelaga
1 batang serai - dititik
Daun pandan - disimpul
Garam dan gula secukup rasa
1 ekor ayam dipotong dan cuci bersih
Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian digoreng hingga keemasan atau 1/2 masak
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bungal lawang dan buah pelaga
1 batang serai - dititik
Daun pandan - disimpul
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inc halia
10 tangkai cili padi hijau
10 tangkai cili hijau
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inc halia
10 tangkai cili padi hijau
10 tangkai cili hijau
Caranya:-
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar dan masak hingga harum dan terbit minyak.
3. Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga kiub ayam jika suka.
4. Merenihkan sebentar dan masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata.
5. Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air.
6. Masak sehingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya.
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar dan masak hingga harum dan terbit minyak.
3. Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga kiub ayam jika suka.
4. Merenihkan sebentar dan masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata.
5. Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air.
6. Masak sehingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment