Friday, 6 November 2015

Sotong Kunyit Istimewa

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
500 g sotong, potong bulat, cuci dan toskan
1 biji cili merah, hiris serong 
1 biji bawang besar, hiris 
1 ulas bawang putih, hiris 
2 batang leek, dibersihkan, kerat2 dan rendam
1 camca besar jus asam jawa 
Garam dan sedikit gula 
1 inci kunyit hidup*
2 biji cili hijau*
1camca besar bawang goreng*
3 ulas bawang putih*
1 kiub ikan bilis maggi*
(*ditumbuk halus)  

Caranya:-
1. Sotong ditoskan kering,  kemudian gaul dengan bahan tumbuk halus hingga rata. Perap 30 minit dalam peti sejuk.  Toskan leek dan ketepikan. 
2.  Panaskan minyak dalam kuali,  tumis bawang putih hingga perang dan wangi, sotong,  kacau rata dan masukkan leek. Tambah jus asam jawa dan biar mendidih.
3. Masukkan bawang besar dan cili merah, kacau rata dan tambah garam (jika perlu) dan sedikit gula.  Masak hingga pekat,  angkat dan tabur dengan bawang goreng (jika suka). Hidangkan panas...

No comments:

Post a Comment