Thursday, 26 November 2015

Pau Goreng

Bahan Doh:-
500 gm tepung gandum
100 gm gula pasir
130 gm air suam
50 gm minyak jagung
1 sudu teh ovalate
1 bungkus yis
Garam

Caranya:- 
1. Campurkan yis,  sedikit gula dan air Suam Biarkan sebentar hingga naik. 
2.  Dalam bekas lain campurkan tepung gandum,  baki gula pasir tadi,  ovalate,  minyak jagung dan garam.  Gaul biar rata 3.  Masukkan campuran yis tadi ke dalam adunan tepung.  Uli hingga licin dan adunan tidak melekat di tangan. 
4.  Bulatkan doh.  Ketepikan dan tutup dgn plastik atau kain yg dibasahkan sedikit.  Biarkan selama 40 minit. 
5.  Bentukkan adunan bulat2, leperkan dan isi inti di tengahnya, tutup dan bulatkan semula. Biarkan selama 20 minit hingga kembang kembali
6.  Goreng dalam minyak penuh dgn api sederhana.

Inti:
Kelapa parut
Gula Melaka
Gula pasir (optional jika kurang manis)
Daun pandan
1/4 cawan air

Caranya:-

1. Panaskan air,gula Melaka dan simpulan daun pandan sehingga mendidih.

2. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Tutup api dan sejukkan inti.

No comments:

Post a Comment