Sunday 22 November 2015

Talam Sekoteng

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Sediakan loyang 10 × 10 × 2 inc
Oley loyang dengan minyak
Lapik dasar loyang dengan plastik
Panaskan kukusan dan balut tutup dengan kain bersih
~ Adunan ini dapat banyak..seperti nasihat kak ita ..kalau keluarga x ramai buat 1/2 adunan
Lapisan Bawah:-
50g sekoteng ~ rebus dan toskan
~ Kalau x da sekoteng boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, atau boleh juga gantikan dengan cha cha atau rice ball.
150gm tepung beras
250ml santan pekat
450ml air
1tbsp Tepung Hoen Kwee - putih
150gm gula kastor
1tsp garam
1. Bancuh semua bahan kecuali sekoteng.
2. Tapis dan masak atas api perlahan sambil mengacau hingga naik wap. Tutup api.
3. Masukkan sekoteng yang telah direbus tadi dan kacau rata.
4. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.
5. Jika menggunakan acuan kecil oles acuan dengan minyak terlebih dahulu.
6. Tuangkan adunan dan kukus selama 15 minit.
Lapisan Atas:-
150gm tepung gandum
300gm gula halus
5/3/2 biji telur ~ Cik Na guna 2 biji mcm Kak Ita
250ml santan pekat
500ml air
1/2tsp garam
1 1/2tsp perisa rose
Pewarna pink
1. Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan sambil sentiasa dikacau hingga naik wap.
2. Tuangkan ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit.
3. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

No comments:

Post a Comment