Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
500gm keledek
1 cawan tepung gandum (sebab Cik Na guna keledek kuning, so tambah tepung sikit)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 cawan gula
1/2 cawan air
500gm keledek
1 cawan tepung gandum (sebab Cik Na guna keledek kuning, so tambah tepung sikit)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 cawan gula
1/2 cawan air
Caranya:-
1. Keledek dibuang kulit dan dipotong kecil.
2. Masukkan keledek, garam dan air secukupnya ke dalam periuk dan rebus hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat, toskan airnya dan lecek keledek hingga lumat.
4. Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil. (Cik Na guna acuan bunga)
5. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
6. Kemudian dlm kuali lain, masak gula dgn air hingga mendidih dan pekat.
7. Tutup api dan masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau rata hingga gula melekat pada kuih.
1. Keledek dibuang kulit dan dipotong kecil.
2. Masukkan keledek, garam dan air secukupnya ke dalam periuk dan rebus hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat, toskan airnya dan lecek keledek hingga lumat.
4. Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil. (Cik Na guna acuan bunga)
5. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
6. Kemudian dlm kuali lain, masak gula dgn air hingga mendidih dan pekat.
7. Tutup api dan masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau rata hingga gula melekat pada kuih.
No comments:
Post a Comment