Thursday, 19 November 2015

Udang Bercili

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
200 gm udang
4 sudu besar cili boh (atau 2 sudu besar cili kering kisar)
2 sudu besar sos cili thai (boleh tambah kalau suka)
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat (x letak)
Air asam jawa secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Caranya:-
1. Perap udang dengan kunyit dan garam dan goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk hingga wangi.
3. Masukkan cili boh dan sos cili. Goreng hingga pecah minyak.
4. Masukkan bawang besar dan air asam jawa. Kacau sebati dan biar cili kering sedikit.
5. Masukkan udang dan perasakan dengan garam. Kacau sebati sebelum hidang.

No comments:

Post a Comment