Tuesday 19 April 2016

Apam Puteri Pelangi

Sumber Resepi: C&P Facebook/Azlina Ina

Bahan:-
4 biji telur gred A
1 cawan gula castor (kalau nak manis lagi boleh tambah gula)
1 sb ovallate
Sedikit esen vanilla
5 sb susu cair/1/4 cawan
2 cawan tepung naik sendiri (kalau guna tepung gandum tambah 1 sk baking powder)
Pewarna
1/2 cawan kelapa jangan tua sangat
1 sb tepung ubi
Sedikit garam

Caranya:-
1. Mix kan telur, gula castor, ovallate dan sedikit esen vanilla selama 15 minit sampai gebu. Lagi gebu lagi lembut apam kita. Kalau pakai blender dalam 4 kali berhenti sampai nampak kembang elok telur tu.
2. Masukkan susu cair dan mix dalam 3 minit lagi. Matikan mixer dan ketepikan.
3. Ayakkan tepung dan masukkan dalam bahan mix. Kaup balikkan sampai rata.
4. Bahagikan 3 atau 4 dan letak pewarna. Kacau dan masukkan dalam piping beg atau beg plastik. Gunting bahagiam hujung.
5. Campurkan kelapa, tepung ubi dan garam. Gaul rata.
6. Masukkan ke dalam acuan yang telaj disapu minyak. Tekan2 kemudian isi adunan.
7. Panaskan kukusan dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
8. Bila siap masak, terbalikkan dan terus keluarkan dari acuan untuk elak dari turun balik apam kita.

No comments:

Post a Comment