Sunday, 10 April 2016

Nasi Goreng Daging Ala Thai

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
3 cawan nasi sejuk,dileraikan
80 gm hirisan nipis daging batang pinang
1/2 inci halia, cincang halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
1/4 bahagian trafficlight capsicum, didadu
1 camca besar pes tom yam
1 camca teh sos cili thai
4 biji cili padi, cincang halus
1 helai daun limau purut, hiris halus
1 batang serai, hiris halus
2 - 3 biji telur, dibuat telur dadar nipis (buat 1 biji telur = 1 keping telur dadar)
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Cili merah, buang biji dan dadu kecil, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, halia dan bawang putih hingga harum, masukkan cili padi cincang, pes tom yam dan sos cili thai, kacau rata. Tambah daging dan gaul rata. Masak hingga daging empuk.
2. Tambah trafficlight capsicum, hirisan daun limau purut dan hirisan serai, kacau rata dan masukkan nasi. Gaul dan masak sekejap. Tambah sos ikan secukup rasa (agak2 jangan sampai masin). Kacau lagi.
3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Senduk nasi tadi secukupnya ke dalam telur dadar tadi, bungkus dan terbalikkan atas pinggan sesuai. Kelar x pada permukaan telur dadar tadi dan bukakan seperti kelopak bunga. Tabur hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment