Sumber Resepi: Facebook
Bahan:-
1/2 kilo sotong
Bunga kobis
1 batang carrot - hiris bulat berbunga
1 labu bawang besar - dipotong memanjang
3 ulas bawang putih -dihiris
2 biji lada merah - dihiris
10 biji cili padi - diketuk
3 cm halia - dihiris halus
3 batang serai - dihiris nipis dan menyerong
2 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
2 s/b sos tiram
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
3 helai daun limau purut
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan serai dan cili padi.
3. Masukkan sos-sos.
4. Masukkan sotong. Gaulkan rata dan biarkan separuh masak.
5. Masukkan sayuran, lada merah dan daun limau purut yang telah disiat bersama garam. Kacau rata.
6. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment