Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
1 1/2 paket mee lidi
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
10 ekor udang
2 sudu besar kicap cair/masin
1 kiub pati ayam
1/2 biji kobis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Minyak untuk menumis
Bahan Dikisar Dengan Sedikit Air:-
2 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
4 tangkai daun sup
2 pokok daun bawang
Caranya:-
1. Masak air secukupnya dan bila mendidih, masukkan mee lidi dan masak hingga lembut toskan dan gaul dengan sedikit minyak jagung. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
4. Masukkan kicap cair, kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Kacau.
5. Masukkan udang dan diikuti dengan sayur kobis. Kacau sebentar.
6. Akhir sekali, masukkan mee lidi yang direbus tadi dan kacau hingga rata dan masak. Hidangkan dengan taburan serbuk lada sulah jika suka.
No comments:
Post a Comment