Thursday, 7 April 2016

Mee Bandung

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Kuah:-
300 gm isi ayam, didadu
200 gm isi udang (x letak)
100 gm sotong
1200 ml stok ayam
100 gm kobis bulat, hiris
100 gm sawi
10 tangkai sweet pie, kerat dua setiap satu (x letak)
5 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
2 camca besar cili kisar
2 biji telur
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus:-
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana
3 biji bawang merah
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

Bahan Lain:-
Mee kuning secukupnya, cuci dan celur sekejap
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
2 biji limau kasturi, dibelah dua

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah sos cili, sos tomato dan sos tiram, masak sekejap. Tambah stok air rebusan ayam, kacau dan biar mendidih.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong. Kacau dan perlahankan api pada tahap minima. Pecahkan telur satu persatu dalam kuah, pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain. Masak hingga telur mengeras. Kacau perlahan.
3. Tambah sweet peas dan hirisan kobis, masak hingga lembut. Tambah mee dan masukkan sawi, kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Boleh matikan api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment