Wednesday, 13 April 2016

Kue Teow Goreng (Resepi IV)

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
500 gm kue teow, cuci dan toskan
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 cawan isi kerang (Cik Na tukar udang)
2 genggam taugeh (x letak)
2 pokok sawi, dikerat, cuci dan toskan
2 biji telur, dipukul sedikit (x letak)
1 camca besar cili kisar
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar sos tiram
3 camca besar kicap manis
Sos ikan secukupnya
Hirisan cili merah sebagai hiasan

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan cili kisar hingga harum, masukkan sos tiram dan udang, kacau rata. Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan biar sedikit mengeras. Kacau hingga hancur dan gaul rata2.
2. Masukkan kicap pekat, kicap manis dan sedikit sos ikan. Kacau dan masukkan kue teow, gaul rata. Tambah taugeh dan sawi, kacau hingga semua mesra, jika nak warna lagi gelap, tambah sedikit lagi kicap pekat. Masak sekejap dan rasa, jika kurang masin renjiskan sedikit sos ikan. Angkat dan alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan cili sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment