Sunday, 24 April 2016

Kuih Lapis

Resepi Mak

Bahan:-
1/2 kampit tepung beras (2 cawan)
4 sudu penuh tepung gandum
2 sudu penuh tepung kanji
4 cawan santan + 1 1/2 cawan gula (dimasak)
Pewarna merah jambu + esen ros

Caranya:-
1.  Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
3. Masukkan pewarna dan perasa ke dalam satu bahagian dan biarkan satu bahagian lagi warna asal.
4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang acuan. Cik Na guna loyang 8 inci.
5. Masukkan satu senduk adunan warna asal dan kukus selama 5 minit.
6. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan berwarna berselang seli dan setiap lapis dikukus selama 5 minit sehingga habis.
7. Lapisan yang terakhir kukus selama 15 minit atau sehingga kuih masak.
8. Sejukkan barulah dipotong. Untuk memudahkan memotong gunakan pisau plastik dan oleskan minyak pada belahan pisau.

No comments:

Post a Comment