Saturday 23 April 2016

Bake Chicken Pasta

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
150 gm pasta elbow (Cik Na guna pasta elbow campur pasta alphabet)
100 gm daging ayam kisar*
1/2 camca teh serbuk ketumbar*
2 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 inci halia, tumbuk halus*
(*digaul rata dan perap sekejap)
1 helai bay leaf
1 biji bawang besar saiz sederhana, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang peas)
1 botol sos prego mushroom
Lada hitam kisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis
Gula dan garam secukupnya
Herba thyme kering, untuk ditabur
Parutan keju mozarella secukupnya
1 camca besar cili kisar (ni Cik Na tambah)

Caranya:-
1.  Rebus pasta dalam air mendidih bergaram hingga lembut atau ikut arahan pada bungkusan pasta. Toskan.
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bay leaf, bawang besar dan bawang putih hingga harum. Cik Na tambah 1 sudu cili kisar sebab nak pedas. Masukkan daging ayam yang diperap tadi. Kacau rata dan masak hingga daging ayam berubah warna. Masukkan cili merah, cili hijau dan sos pasta tadi. Kacau rata dan biar mendidih.
3. Tambah mix vege dan kacau rata. Masukkan pasta dan gaul rata. Perasakan dengan sedikit gula, garam dan serbuk lada hitam.
4. Masukkan juga 1/2 camca teh herba thyme kering, kacau dan masak hingga hampir kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang dalam bekas yang telah dilenser dengan mentega. Cik Na pun guna pyrex tahan panas mcm CMG. Tabur parutan keju mozarella rata2 atasnya dan tabur juga sedikit herba thyme dan lada hitam.
5. Bakar pada suhu 190 selama 25 minit atau hingga permukaannya perang sedikit. Hidangkan samada panas atau suam.

No comments:

Post a Comment