Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
4 ekor ikan kembong
5 biji cili padi merah, belah 2
5 biji cili padi hijau, belah 2
2 keping asam gelugor
Sedikit serbuk kunyit
1 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
Air secukupnya
Caranya:-
1. Dalam periuk, masukkan air secukupnya (anggaran 3 1/2 cawan), bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit, halia, asam gelugor dan kiub pati ikan bilis. Kacau dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan ikan dan juga cili padi hijau dan merah. Tambah garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga ikan masak. Rasa kuahnya, jika ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment