Saturday, 9 April 2016

Kek Sempadan Kasih

Sumber Resepi: C&P Facebook/Dari Dapur Seorang Amatur

Bahan:-
150 gm buttercup dalam tin
100 gm gula castor/gula halus
160 gm tepung self rising
3 biji telur (Pecahkan telur dalam bekas dan campurkan sekali 3 sudu susu pekat manis dan 1 sudu teh esen vanilla. Pukul sikit bagi sebati ala2 nak buat telur dadar)
Serbuk koko secukupnya
Beberapa warna kegemaran - warna suka hati lagi banyak lagi cantik (untuk kek ni Cik Na pakai 5 warna)

Caranya:-
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang dan gebu (5-7 minit)
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit (yang dicampur susu dan esen tadi) dan pukul sebati.
Tips: Masa ni speed laju sikit sebab nak bagi telur cepat sebati dalam masa yang singkat.. dalam 15-20 saat pun dah cukup.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan spatula (tak perlu mixer sbb x nak over beat)
4. Bahagi kepada 5 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan warna kegemaran. Lagi banyak warna lagi banyak sempadannya.
5. Sudukan setiap satu warna dan letakkan hati2 dalam loyang (guna loyang 7 inci) yang dialas kertas minyak. Hati2 sebab x nak warna bercampur. (Cara buat boleh rujuk pada gambar). Agak2 semua warna dah memenuhi bontot acuan, ayakkan serbuk koko menutupi setiap warna. Lepas tu ulang lagi sudukan adunan sampai habis.
Tips:-
* Jangan letak warna yang sama berdekatan nanti tak cantik. Biarlah warna tu berselang dengan warna yang lain. Kalau biru sebelah oren, hijau sebelah pink, pink sebelah biru..baru cantik.
* Serbuk koko memainkan peranan penting. Ayak serbuk koko biar banyak sikit sampai menutup warna tu kalau x warna sempadab tu x jelas kelihatan.
6. Bakar suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak. Oven Cik Na x sampai 1 jam lebih kurang 40 minit je.

No comments:

Post a Comment