Lauk ni Cik Na masak dah lama tapi baru ada masa nak post. Resepi ni ringkas dan sedap. Cik Na ambik dari buku 1 Hari 1 Resepi.
Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan A:-
300 gm isi ayam (dipotong nipis)
1 batang serai
1 sudu makan pers tom yam
5 biji limau kesturi (diambil airnya)
1 pokok daun ketumbar (dipotong kecil)
1 sudu teh minyak masak
Garam
Bahan B (dihiris) :-
5 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci halia
2 labu bawang besar
Caranya:-
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang dihiris dan serai yang sudah diketuk.
2. Masukkan isi ayam dan kacau rata. Masakkan sehingga lembut.
3. Tutup api dan masukkan air perahan limau kesturi yang sudah dibancuh dengan pes tomyam dan ketumbar. Kacau sehingga rata.
No comments:
Post a Comment