Sunday, 18 May 2014

Pegaga Masak Lemak Cili Api


Masak lemak pegaga ni Cik Na masak untuk ayah masa balik kampung beberapa minggu lepas. Dalam keluarga Cik Na ayah dan adik kedua yg suka makan sayur2 kampung ni. Jadi Cik Na cuma akan masak lauk2 mcm ni bila balik kampung je.

Resepi : 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A :-
1 ikat pegaga
2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
2 sudu makan udang kering
Garam

Bahan B (Dikisar) :-
15 biji cili api
2 biji bawang merah
1 1/2 inci kunyit hidup
1 cawan air

Caranya:-

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
2. Apabila mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak pecah minyak.
3. Apabila sudah mendidih, tutupkan api.

No comments:

Post a Comment