Lauk ni saya masak untuk ayah ahad lepas. Dulu mak selalu masakkan ayah lauk ni. Saya tak da resepi mak jadi saya cuba resepi dalam buku Selera Ramadan Rubiah Suparman. Harap ada persamaan dengan resepi mak.
Bahan:-
3 ketul ikan tenggiri
4 biji cili merah
2 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 sudu makan cuka
Biji sawi
Caranya:-
1. Ikan tenggiri dicuci hingga bersih dan kemudian lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Sementara itu, potong halus bawang merah, bawang putih dan halia. Bawang besar dipotong bulat dan cili merah dibelah dua.
4. Tumis bawang dan halia hingga kekuningan barulah masukkan biji sawi.
5. Tambah air suam mengikut sukatan yang dikehendaki untuk jadi kuah. Bila mendidih masukkan cuka. Jika tidak cukup boleh ditambah lagi cuka.
6. Akhirnya masukkan ikan yang digoreng dan kemudian masukkan bawang besar dan cili.
No comments:
Post a Comment