Wednesday 14 May 2014

Daging Goreng Lada Benggala


 Bahan:-

200gm daging batang pinang - hiris nipis 
* saya buat sikit je
3 biji cili hijau - ditumbuk halus
5 biji cili padi - ditumbuk halus
 *saya letak lebih
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 labu bawang besar - dihiris
1/2 biji benggala merah - hiris memanjang
1 sudu besar jus limau purut/limau nipis
1 sudu besar cuka
1 sudu besar sos tiram - saya letaj 2 sudu
1 sudu teh sos ikan
1 batang daun bawang - dipotong 1 1/2 inci
1 batang daun ketumbar - dipotong 1 1/2 inci
Minyak

Caranya:-
1. Panaskan 2 cawan minyak masak dalam kuali dan goreng daging sebentar (separuh masak). Angkat dan toskan. (Gaul dengan lada sulah dan perap 10 minit baru goreng).
2. Kemudian goreng pula bawang besar dan lada benggala sebentar, angkat dan toskan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar, tumis bawang putih hingga kekuningan.
4. Masukkan cili hijau dan cili padi yang ditumbuk tadi. Kacau hingga pecah minyak.
5. Masukkan cuka dan kacau.
6. Kemudian masukkan daging, sos tiram, sos ikan dan perasa jika suka. Kacau sebati hingga daging empuk.
7. Masukkan bawang besar dan lada benggala   yang digoreng tadi. Kacau rata sekejap. Tutup api.
8. Akhir sekali masukkan bawang, daun ketumbar dan jus limau. Kacau rata dan hidangkan panas-panas.


No comments:

Post a Comment