Friday 16 May 2014

Udang Kesturi


Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-

4 ekor udang besar-Cik Na guna udang biasa je
1 labu bawang besar-dihiris
3 batang serai-diketuk
5 tangkai kacang pis-Cik Na x letak pun
5 biji limau kesturi-diambil airnya
Garam

Bahan B:-
5 biji cili padi-ditumbuk
3 biji cili merah-dihiris
1 biji cili hijau-dihiris
2 sudu makan minyak masak.

Caranya:-

1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan udang, kacang pis, bawang besar dan garam. Kacau sehingga rata.
3. Tutupkan api dan tuangkan air limau kesturi. Kemudian kacau lagi.
4. Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment