Thursday 2 October 2014

Asam Pedas Bungkus

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:
400 gm ikan pari (Cik Na guna ikan tenggiri)
1 cawan jus asam jawa
3 tangkai daun kesum
5 tangkai daun ketumbar (Cik Na x letak)
1 batang serai - diketuk
6 biji bendi
1 biji tomato - belah 4
Minyak
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit/1 cm kunyit hidup
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam, daun kesum dan biarkan hingga mendidih dan pekat.
3. Susunkan ikan, bendi, tomato, serai dan daun ketumbar di dalam aluminium foil. Tuangkan kuah yang dimasak tadi, bungkus dan lipatkan.
4. Masukkan ke dalam kuali dan panaskan selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment